2016. november 21., hétfő

Vannak ilyenek

Van valamelyik este valamelyik csatornán ez az Észbontók című műsor. Feri szokta nézni, én pedig próbálok mellette valami mást működni, pl. olvasni. De óhatatlanul azért a fülembe csordogálnak belőle foszlányok. Szerintem borzasztó a műsor. Nem tudom... én szeretem azt hinni, hogy az emberek mindegyike eljut egy minimális szintre értelmileg. Feri mindig mondja, hogy nehogy azt higgyem, rengeteg ember van, aki a legalapvetőbb gondolati szinten sincsen. Én továbbra is hitetlenkedem, hogy nem, nem létezik, hogy ennyire buta emberek vannak az országban, és hogy ezekről még csinálunk is egy műsort. ( és még nézzük is, no komment. :-) )Aztán amikor könyörtelenül szembecsap az élet maga, azaz utamba kerül egy ilyen "észbontó", akkor meg csodálkozom, hogy ilyen tényleg van????
Történt ugyanis, hogy tegnap este elszaladtam a közeli kisteszkóba. Zárás előtt egy órával nem sokan lézengtek ott vasárnap este, le is volt a péksüteményes sor árazva rendesen. Igaz, nem is volt sok minden. Zacskóba dobáltam gyorsan 6 kiflit, 4ft-ra volt írva, 15 helyett. ( Na nem ez volt a vonzó számomra, hanem az, hogy nem legyen reggelire valami.) Még két dolgot vettem ezen kívül. A pénztárnál egy fiatal csaj állt, mellettem egy másik extraIQ bénázott egy zacskó keksszel az önkiszolgáló kasszánál. Elvonta a figyelmemet, így csak a blokkot kézhezkapva vettem észre, hogy a kiflire 15 ft-t ütött be a csaj. Nem mintha nagyon földbe döngölne a különbség, de nem volt az a kifli olyan friss, és ropogós, hogy bármennyit megadtam volna érte, 4 ft-t pont megért, így szóltam a csajnak, hogy nem jó, javítsuk ki.
Húúúúhaaaa, hát ő azt hogy... hívta a Pistit, aki jött is az oldalsó kis lyukból, és kérdezte mi a probléma. Csaj elmondja.
- Jó, hát nincs gáz, azért van,. mert nem jó kódot ütöttél be, 4-es a tejes kifli, te meg akárhányast ütöttél. Átütöd, visszaadod a különbözetet, és kész.
- Húúú de azt hogy....
Közben a gépi részét már pötyögte is Pisti, mondta is hogy jó ezt megcsinálja, ő csak fizessen vissza.
Erre a kiscsaj előkapja a mobilját, és segítségkérő kétségbeesett szemmel pislog Pistire, hogy segítsen már neki kiszámolni, mennyit is kell visszaadni..
- Segítesz????
- Mit?
- Kiszámolni!
- Mit?-kérdezi Pisti is hitetlenkedve
- Hát hogy mennyit adjak vissza!- mondja teljes pánikban a csaj.
- Adjál már 66 forintot, aztán kész vagyunk.- erre Pisti.
- De biztos????- kérdez vissza a csaj, és még mindig szorongatja a kezében a mobilját, hogy abba majd bepötyögi a műveletet.

Végül megkaptam a 66 forintomat, és fejem fogva menekültem a boltból.

És amellett, hogy ez így rém szórakoztató (lehet), azért elég elkeserítő, hogy itt tartunk. Egyrészt, hogy igen, léteznek olyan emberek, akik felnőttfejjel teljesen nincsenek tisztában a másodikos matekkal SEM. Hogy képzelhetném ezek után, hogy akár történelemből, akár biológiából, földrajzból, és hogy a fizika-kémiát ne is említsem, mert az már tényleg.... hogy bármilyen területen is többet tudna, mint egy légy.
A legszörnyűbb pedig az, hogy ilyen teljesen zokni emberek pénztárosként dolgoznak, dolgozhatnak.
Számomra ez nagyon megdöbbentő!

1 megjegyzés:

  1. Balatonszárszó, József Attila emlékház, két éve, nyáron történt. 1000 ft a felnőttjegy, 500 Ft a gyerekjegy, de családosoknak lejött 20%. Látva a zavart, rögtön mondtam, hogy 2400 Ft 8akkor még Áronnak nem kellett jegy, nem volt iskolás). "pedagógus tetszik lenni, hogy így ki tetszett tudni számolni? " - kaptam a kérdést. El akarta magyarázni, hogy milyen könnyű, de mondta, hogy elhiszi. Basszuskulcs, 2000 forint 20 százalékát levonni, fejben...Szóval ez a szegény pénztároslányka nehogy ott vállaljon munkát!
    És óvakodjon a dihidrogén-oxidtól :D

    VálaszTörlés